Monday, November 26, 2012

Mostly..... Memoir of 7-11 :')




Basmallah. Alhamdulillahh. Allah masih mengizinkan untuk mencoret2 kat dinding ni. 
Hmm. so, what entry for tonite ya? 

Okay, final exam lagi dua minggu. Rasanya aku kot yang paling lama berbanding member2 lain. Depa pun dah start sem 2 dah. Takpelah, sila jeles la anda anda yea . :D

Life kat ALAM setakat ni baik baik aja dehh. Cuma kadang kadang tu stress a bit. Biasalah kan, hidup dibawah sistem Regimentation yang bullshit ni. Rasa macam duduk kat kem tentera walaupun realitinya tak. 
Sebenanrnya, masa batch DNS 01 (batch first kat sini) takde lagi sistem regimentation ni. Warden pun takde. Bayangkan heaven la tersangat masa tu. Senior berkuasa kuda penuh la semestinya. Tapi masa dulu tak sama dengan sekarang. Life changed. 


Masuk je sem 2 dah start buat modular dah kawan kawan oi. Aku pun tak sure apa program nanti tapi a little bit busy la for sure. Hmm, mungkin masa terluang agak terhad. Apa apa pun just wait and see. Habiskan dulu sem ni dengan flying colours . 

Tetiba rindu pulak zaman dajal kat sekolah dulu. Kat MRSM laa. Kat sekolah rendah apa ada. opss. haha. maaff, terlanjur kata. Moment kat MRSMBPJ dulu moment yang paling aku ingat sampai sekarang, aku bawak sampai ke mana mana pun. Love you guys lah! :') Dari Form 1 sampai Form 5 banyak kenangan yang tak boleh lupa. Nak mention nama sorang sorang memang terkemut kemut la jari hamba ni karang. 

La ni masing masing dah continue with their own life. Ada yang pegi oversea, AK je la yang aku tau. haha. ampun kawan2. bukan tak ambik tau. lupa. Ada yang kat UiTM, Matriks , Poli.(PUO la kononya . haha) 

Jauh ke dekat ke, tali persahabatan kita takkan putus kan.
Lama atau sekejap, memori yang kita simpan takkan terpadam insyaAllah. 
Kat mana pun korang semua berada, oversea mahupun dalam negara, kawan kawan lama ni jangan lupa.
Takde kita batch 7-11 ni, tak meriah bhaii MRSMBPJ! :"D

Agak agak, boleh tak ek buat reunion? Dulu si qayyum sikit punya gempak plan dia nak buat reunion tapi takdak sambutan. Sedih jugak. Bila lagi la nak kumpul balik ramai ramai. So, try la plan and organise reunion. Jemput seramai yang boleh. Kalau semua ada lagi bagus what. :)

Whatever it is, just take care guys. Semestinya aku takkan lupa kan korang , batch 7-11. 
 Akhir kalam. aa. k takde idea dah. haha. bye2. 
Selamat malam. Assalamualaikum. :)





Sunday, October 7, 2012

Freedom, or Think Future?



Alhamdulillah. Diberi peluang olehNya tuk mencoret kat dinding ni. Waktu sekarang ialah 3.14 pagi atau 0300 hour. 

So, tengok kat title entry ni pun, sesetengah dah boleh agak aku nak tulis pasal apa. Tak lain tak bukan mestila pasal life kat ALAM! :D Mesti boring punya laa baca blog ni. Asyik2 buat entry pasal ALAM je, #TahPapeJe. Well, aku tak kesah la anda2 nak cakap apa pun. Aku sekadar berkongsi pengalaman sebagai bakal orang laut. :)

Freedom or Think Future?
Bebas atau fikir masa depan. Ramai orang nak life yang bebas, enjoy, havoc setiap masa, party all night long, bebas macam burung yang terbang kat langit. Tak kurang jugak ada orang yang sanggup hidup tertekan, sentiasa dipijak orang atasan atau bos, semata-mata nak cari kesenangan hidup. Perkara biasa la kan bila kita nak kesenangan, kemewahan, kita kena harung dulu masa susah sebab masa susah tu jadi guru kita. Guru yang mengajar kita hidup berdikari, yang memberi experience and memperbaiki kelemahan diri kita. Pernah dengar kan peribahasa; Bersusa-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Ada lagi; berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. 

Apa yang aku nak kaitkan tajuk ni dengan life aku kat ALAM ialah....
kat sini takkan merasa kebebasan macam yang anda2 impikan selepas habis spm. Macam aku dulu, habis spm, aku dah terbayang life aku kat uni. Enjoy. Tapi lepas masuk ALAM, sebaliknya. Kat sini tak sama macam kat uni. Law kat sini ketat . Ketat? Tak boleh enjoy? Tak Bebas la eh? Boleh keluar malam- malam tak? FAQ. 

Bukan la ketat macam law bodoh kat sekolah menengah tu. Law yang menjadikan anda2 ni manusia. Bukan sekadar manusia biasa, tapi manusia luar biasa. Macam yang aku bagitau at previous entry, kami ni golongan Endangered Species. :) 

Freedom or think future. Kenapa aku cakap macam ni? 
At first, study kat sini, akan ada mulut yang ngomel tak selesa, tak tahan, badan selalu sakit2, tak bebas kat sini. Memang ada punya. Tapi fikirla balik. Dengan goyang kaki, duit jatuh terjelepuk depan mata ke?

Normal thing kena hadapi kesusahan dalam hidup. Finally kita akan nampak hasilnya. Berapa yang kau bagi, jumlah tu la yang kau dapat. Got my point right? :)

Memang Allah dah tentukan rezeki masing2. Rezeki kat mana-mana. Sekadar baring depan tv, main tekan remote, tiba2 duit RM1000 bergolek depan mata? Tak kannnn. :) 

Usaha tanpa doa tu sombong, doa tanpa usaha itu tak cerdik. Allah ada bagitau, Dia takkan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah nasib mereka sendiri. Maknanya, harus usaha! 

Ok, secara detail. Basic bagi fresh graduate , senang kata diploma holder ALAM yang ada 3rd class COC ( Certificate of Competency) , RM4k/RM5k . Belum masuk insuran, dan additional allowance. 


Bukan nak cakap dengan masuk ALAM ni masa depan dah terjamin, tapi kita merancang. Usaha jugak namanya kan? Selebihnya biar Dia yang tentukan. '' Alahh. grade uni pun boleh jugak dapat kerja. walaupun kerani, at least halal. '' Yap2. Itu betul. Tapi tak salahkan kita rebut peluang untuk jadi lebih baik? Kalau jadi  tukang repair kasut tepi jalan, selamanya nak repair kasut tepi jalan? Mesti nak lebih daripada tu kan? 
Barulah bangsa kita dapat balik maruah. Agama kita tak diinjak-injak sewenang-wenangnya. 

Kenapa aku pilih ALAM? Sejujurnya, aku berminat dengan gaji lumayan nye. Frankly speaks, siapa-siapa pun akan tertarik. Tapi bayaran sebanyak tu, mestilah setimpal dengan apa yang kita bagi,kan? 

Mudah aku cakap, bidang ni hardcore, tough dan mostly need patient and perseverance. Takdak semua ni, amat sukarlah nak bawak diri . Dan most most important yang perlu di bawa kalau nak join bidang ni ialah agama dan pegangan. ad-Din. Sebab kat sini takde yang nak ingatkan korang . Sesetengah yang prihatin , korang patut bersyukur. Mesti pandai pelihara tiang agama korang, 

In conclucion, tanya balik diri sendiri. Apa yang aku ada? Apa yang aku nak sebenarnya? Nak susah selamanya? 

Thinkk....

Okay, jari pun dah penat. Dah boleh mohon menundur diri rasanya. Thanks pada blogwalker yang sudi view. Dan mostly pada cik denduts yang sentiasa jadi cik puan perasmi setiap entry saya ni. hihik ;). 
sekian . Salam. :)

Sunday, September 16, 2012

Bermulanya Campus Life.... :)














Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas dibumiNya. Lama benor yob tak coret-coret kat sini.
Bukan apa, sibuk dengan assignment la, itu la, ini la. Eh, lupa nak habaq . Saya sekarang dah pun bergelar palajar di ALAM. Tau dak apa tu? Common kot. Akademi Laut Malaysia. Haaa. memang dah lama aku berhajat nak masuk ALAM ni. Alahmdulillah Dia bagi aku peluang . Dan aku takkan sia-siakan . Ramai yang letak harapan kat aku. Especially parents la kan.









Bercerita pasai ALAM ni, bukan nak cakap apa la kan. Pada sesiapa yang berhajat nak masuk sini, persiapkan diri dulu. Paling sakai pun boleh buat push up 30 kali dan squats jump 50 kali. Amacam? Ada bran? Ini bukan bohong punya cerita bhaiii.




Fikir la masak-masak sebelum nak masuk sini yea adik-adik sekalian. Kalau nak bercerita pasal life kat ALAM ni, jenuh nak cerita.

Ahaa, aku teringat something. Ramai orang diluar sana yang beranggapan ALAM ni akademi tentera laut. Wrong dude, totally wrong. Kami bukan tentera laut walaupun exercise kami ni ala-ala tentera kan? Jangan salah sangka. Exercise ni bertujuan nak bina ketahan mental dan fizikal sebab kami nanti bukan kerja dalam ofis yang ada hawa dingin dan ada pantry untuk buat kopi dan tidur bila bos takde . Kami kerja kat tengah laut bhaii. bayangkan empat bulan kat tengah laut.



Kat tengah laut tu mana ada Unifi, Streamyx bagai. Dan tadenye nak Instagram, whatsapp , BBM etc. Dats why laa mental dan fizikal dah dibina awal-awal lagi kat ALAM. Nak cerita memang jenuh lah.

Apa-apa pun, kepada sesiapa yang berhajat beno nak masuk ALAM, dan betul-betul tekad nak masuk, dipersilakan. Bukan calang-calang manusia boleh menceburi bidang ni . Bak kata lecturer aku la kan, kami ni adalah endangered species. maksudnya, spesies yang jarang ditemui. Golongan kami, seafarer ni berbeza dengan golongan di darat.

Hmm. hamba mohon izin berundurlah. InsyaAllah akan story lagi bout life kat ALAM .

terima kasih daun keladi,
esok-esok datang lagi,
setakat baca belum cukup lagi,
moh le push dan push button follow kat tepi ni :)

Assalamualaikum :)





Tuesday, July 3, 2012

Dearest You :')







Dearest You,

malam tadi kita gaduh lagi,

kita selisih faham,

mestila puncanya dari saya, kan?

saya memang selalu macam ni,

suka marah-marah awak for no reason,

melenting tak tentu pasal even kesalahan awak tu sebesar zarah,

saya teruk, teruk sangatt......




Dearest You,

saya selalu mintak maaff,

tapi nanti saya buat lagi kan?

saya selalu buat awak sakit hati,

buat awak menangis,

saya ni teruk,

teruk sangat!




Dearest You,

tadi saya scroll Tl,

tiba-tiba kawan awak tweet something,






seriously, saya sentappp,

saya sedih+kecewa+terkilan,

tapiii, kawan awak tegur saya,






Dearest You,

truly saya sedihh,

sedih sangat sangattt,

tapi bila saya fikir fikir balik,

saya tak boleh macam ni,

baru saya sedar selama ni saya menongkong awak,

saya marah bila awak contact dengan lelaki lain,

saya nak tau kemana je awak pergi,

dengan siapa,

hmmm, :')




Dearest You,

sejak akhir akhir ni saya selalu jentik hati awak yang fragile tuh kan,

awak jalan dengan lelaki lain kat sana,

takpelah, saya tak kesah,

sebab puncanya saya jugak, :')

sebab malam tadi saya buat awak sakit hati lagi,

mesti awak ingat saya dah tak sayang awak kan?

awak silap, sangat sangat silap.



Dearest You,

saya jelly,

frankly speaks saya jelly,

tapi saya tak boleh buat apa,

saya tak nak ganggu hak awak,

privasi awak,

TAPI TAK BERMAKNA SAYA TAK SAYANG AWAK,

cuma saya tak nak kongkong hidup awak dah,


itu nak marah, ini nak marah,

lama-lama mesti awak bosan dengan perangai saya tu,

even dulu kita dah janji nak tahan dengan perangai masing-masing kan? :') (lupa lettew)




Dearest You,

saya tau awak ada someone di sana, kan?

its okay, saya tak kesah,

sebab saya tau saya masih lagi KingSQ ? :')

saya masih lagi raja dalam hati awak kan?kan?

masih lagi kan? :')

dan awak masih lagi QueenSQ saya,

permaisuri dalam hati saya, :')




Dearest You,

saya sayang awak SANGAT SANGAT...

humm, biarlah Allah je yang tau. :')





Ya Allah,

Hambamu ini menadah tangan , bersujud kepadaMu,

cintaku pada hambaMu, tidak melebihi cintaku pada kekasihMu dan padaMu,

jika cinta yang ku semai ini cinta yang benar telah Kau tulis di Luh Mahfuz,

halalkan lah,

walau terpisah kami, walau bercerai kami,

Temukan kami kembali dalam perhubungan yang halal,

rindu kami tidak lebih rindu kami pada kekasihmu dan padaMu

yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

doa kami, usaha kami ,

berkat dariMu kami pohon Ya Allah,

ya Rabbi.


with love,

syafiq








Alhamdulillah . Tiba tiba datang ilham nak buat entry. Dah bersawang kot belog gua ni = ='.

Soo.. nak sembang pasai apa yeaa?

Ahaa!

Memandangkan aku dah jadi penganggur terhormat, secara rasminya aku sudah jadi penternak berjaya! opss, hewhew :3

tapi, pemecatan diri sendiri yang aku lakukan ini nampaknya tidak disenangi ramai.
Especially, rakan-rakan sejawat, ibu bapa, keluarga.

Bukan apa, aku dah fikir masak-masak, rebus-rebus kukus-kukus dan sebagainya.

Aku dah fikir tu semua. Jadi, aku memey dah bulat hati doh

nok berenti awal. haaa, kan dak kecek klate. Banyak reasons yang aku nak bagitau tapi aku just stay still and steady.

Aku tau apa yang aku buat.



1. Aku dapat kurangkan smoke. First of all, aku smoker. Tak bangga tapi aku sedar aku adalah golongan yang dibenci wanita. T,T (include bini aku) Time keje, aku boleh habiskan sekotak sehari. gila tak gila la kan. Jantung gila, wallet pun gila. kesimpulannya, dengan resign , aku boleh kurangkan kuota rokok. Macam yang bini aku harapkan. kan awak kan?kan? saya sayang awak, dan saya sedang berusaha slow down smoke saya ni. :') awak sayang saya lagi kann? jangan stop sayang saya taw. saya sedang berusaha. :')) Basya! ^^.



2. Masa kerja aku adalah 12 jam. Iaitu menyamai waktu kerja tukang gali tanah kat kuari. Teruk tak teruk la kan. Masa untuk aku spend dengan family pun terbatas. apatah lagi dengan orang tersayang. :') insyaAllah aku pergi bulan 8. aku ada masa sebulan nak habiskan masa kat rumah. lama kann? huhuiii. ^^


haaa, itu jela reasons yang aku mampu ceghite. blank pulop tibe-tibe. wait for another entry kay. Adios amigoss!










Sunday, June 17, 2012

Dear You :)








Ehem ehem. Sedang apa dan di mana?:) Kesian awak penat gila malam ni. Buat folio , tutorial lagi. Tengahari pulak saya ambik masa awak 1jam. Walao, dah melambatkan awak nak siapkan folio tu. Saya mintak maaf taww. :')



Dan sekarang awak masih lagi bertungkus-lumus menyiapkan tutorial setinggi KLCC Legoland tu. Hmm, tapi takpe. Dont worry okay sayang, I'm still here, waitin' for ya. :)




Um, esok awak nak balik dah kan. :') Sekejap je cuti awak. Nak tunggu cuti Sem awak, tak tau la cuti saya pulak bile. Humm..


Awakk.. Saya tak puas bual-bual dengan awak tadi. :'( Masa cepat betei berjalan.
Jahat betei la! >,<


Bila kita dapat jumpa lagi niii.. :'(


Saturday, June 16, 2012

i'm sorry :'(










Assalamualaikum dan selamat pagi sayang! :) hmm, awak dah sampai rumah dah pun lewat tengah malam tadi. Dan sekarang awak tengah terbongkang lagi rasanya. Hahak ,xD Ye lah
, mogok dengan saya sebab saya tak teman awak malam tadi. Awakkkk...saya mintak maaf sangat sangat sangat sebab tak teman awak tadi malam. Hmmmm. entah macam mana boleh tertidur. Haishh. Saya betul betul mintak maaf tawwww. :'(





Nak tau tak, saya sangat gembira sekarang!^^ Even awak balik sekejap je, saya tak kesah sebab dapat la lepaskan rindu walau sekejap. Hmm, :') Awakkkk...



Missing you like orang dekat Tanjung Rambutan! >,<

Hmm. Hari ni saya tak rehat kat rumah lah. Sebabnyaaaaa..... Haa, teka aa! hewhew, :3 Tapiii, kalau awak tak busy+penat lahh. Alaaa, mesti awak penat kann ha

ri ni. Assignment yang melambak lagi. Tapi nak jumpe awak!>,<

Takpe lah awak. Lagipun, mesti awak tengah erajuk dengan saya lagi, hee, :p Jahat kan saya ni?Nasib awak aa, hehek ,xD

So, acane ni? Saya tunggu green light awak je lah. :)

Awak awakkk... :')







Thursday, June 14, 2012

Lagu Pengganti Bicara :)



Nah, sekadar lagu menggantikan kata-kata. Nak cuba cukupkan 10 post macam yang awak mintak. Hehe. Tak tau la saya mampu atau tak siapkan 10 post tu. phiuuu, *lap peluh* . Hayati lagu ni okay sayang. :)










Sunday, June 10, 2012

Posto Posto Posto!




Ketemu kembali kita dalam rancangan.... Cornetto Uda dan Dara!! haa.. okey, #LawakHambar Alhamdulillah Allah kurniakan hari yang sejahtera ni dan mood yang baik untuk saya conteng-conteng kat blog saya yang dah nak bersawang ni. :) memandangkan awak sanggup bersusah payah , bersengkang mata tulis surat canggih untuk saya, saya pun nak bagi surat canggih untuk awak jugak. Maaf ye sebab privatekan belog saya untuk masa yang lama. Takde idea, tu yang dok sibuk mencari ilham nih. Hee^^ . Okay. Now dah 10hb Jun 2012. Humm. Dah dekat dua minggu dah ek awak jadi orang Melaka. wiwittttt^^ . Tapii, rasa macam baru semalam kita jumpa, bual-bual. Hummm. Nak cakap ni, tapiiii.... malu le awokkkkk, hihik :3 Biarlah hati berbicara. ;)

Awak awakk..

Ada satu malam saya tengok bintang,
Bintang tu banyak,
Tak pernah nampak bintang banyak macam tu,
Yelah sibuk mencari nafkah,
Alam ciptaan Tuhan tak sempat nak hayati,
Cantik bintang-bintang tu,
Tapi saya tengok sensorang,
Awak nak tengok tapi tak berani keluar,
Takut gelap letteww ;)


Awak awakk..

Saya suka tunggu pertengahan bulan,
Sebab BULAN PENUH :)
Bila saya tengok bulan penuh tu,
Saya terus teringat dekat...
Dekat lampu motor saya,
HahakxD
gurau gurau, hewhew :3
Saya teringat dekat awak laa..
Sebab kita kan suka tengok bulan same-same,
kan?:)



Awak awakk..

Ada satu hari tuu,
saya tengah sapu sampah kat Petrronas tu,
masa tu saya kerja syif malam,
tengah menyapu tu, tetiba saya nampak PELANGI!
saya on the spot terus text awak,
awak pun terus lari lintang-pukang nak tengok jugak, hahakxD
cantikkk, kann? :)


Awak awakk..



Sayasayangawakk,
Terlalusangatttt,
Sangatsangatterlaluuu, :')


With Love,
MrSyafeeq

Tuesday, June 5, 2012

Nahh. Surat Untuk Awak. :')

The great love that I have for you

is gone and I found my dislike for you

grows everyday. When I see you,

I do not even like your face.
The one thing that I want to do is to

look at other girls. I never wanted to

marry you. Our last conversation

was very boring and has not

made me look forward too see you again.

You think only of yourself.

If we were married, I know that I would find

life is very difficult, and I would have no

pleasure living with you. I have a heart

to give, but it is not something that

I want to give to you. No one is more

foolish and selfish than you, and you are not

able to care for me and help me.

I sincerely want you to understand that

I speak the truth. You will do me a favor

if you think this is the end. Do not try

to answer this. Your letters are full of

things that do not interest me. You have no

true love for me. Goodbye! Believe me,

I do not care for you. Please do not think that

I am still your boyfriend!

With love,
Muhamad Syafiq

Tuesday, January 31, 2012

Poemss ..^^

Assalam, hahak, malam ni nak ber-posting jea.
Idea main lintas-lintas. tak reti lampu merah ke ape??
Datang lham ni.. dari ..kbai!xP

Meh aku bagi anda-anda ...
LONG DISTANCE LOVE POEM !!^^

dah apasal? jiwangg?pi mampuih aa, hahak,xD
kalau tak layan, sila move your cursor to the tanda X yang merah menyala tuu ,
terimakasihh, =))

Famous Long Distance Love Poem

Elegy XVIII : Love's Progress By John Donne

Who ever loves, if he do not propose
The right true end of love, he's one that goes
To sea for nothing but to make him sick.
Love is a bear-whelp born: if we o'erlick
Our love, and force it new strange shapes to take,
We err, and of a lump a monster make.
Were not a calf a monster that were grown
Faced like a man, though better than his own?
Perfection is in unity: prefer
One woman first, and then one thing in her.
I, when I value gold, may think upon
The ductileness, the application,
The wholsomeness, the ingenuity,
From rust, from soil, from fire ever free;
But if I love it, 'tis because 'tis made
By our new nature (Use) the soul of trade.
All these in women we might think upon
(If women had them) and yet love but one.
Can men more injure women than to say
They love them for that by which they're not they?
Makes virtue woman? Must I cool my blood
Till I both be, and find one, wise and good?
May barren angels love so! But if we
Make love to woman, virtue is not she,
As beauty's not, nor wealth. He that strays thus
From her to hers is more adulterous
Than if he took her maid. Search every sphere
And firmament, our Cupid is not there;
He's an infernal god, and under ground
With Pluto dwells, where gold and fire abound:
Men to such gods their sacrificing coals
Did not in altars lay, but pits and holes.
Although we see celestial bodies move
Above the earth, the earth we till and love:
So we her airs contemplate, words and heart
And virtues, but we love the centric part.
Nor is the soul more worthy, or more fit,
For love than this, as infinite is it.
But in attaining this desired place
How much they err that set out at the face.
The hair a forest is of ambushes,
Of springs, snares, fetters and manacles;
The brow becalms us when 'tis smooth and plain,
And when 'tis wrinkled shipwrecks us again—
Smooth, 'tis a paradise where we would have
Immortal stay, and wrinkled 'tis our grave.
The nose (like to the first meridian) runs
Not 'twixt an East and West, but 'twixt two suns;
It leaves a cheek, a rosy hemisphere,
On either side, and then directs us where
Upon the Islands Fortunate we fall,
(Not faint Canaries, but Ambrosial)
Her swelling lips; to which when we are come,
We anchor there, and think ourselves at home,
For they seem all: there Sirens' songs, and there
Wise Delphic oracles do fill the ear;
There in a creek where chosen pearls do swell,
The remora, her cleaving tongue doth dwell.
These, and the glorious promontory, her chin,
O'erpassed, and the straight Hellespont between
The Sestos and Abydos of her breasts,
(Not of two lovers, but two loves the nests)
Succeeds a boundless sea, but yet thine eye
Some island moles may scattered there descry;
And sailing towards her India, in that way
Shall at her fair Atlantic navel stay;
Though thence the current be thy pilot made,
Yet ere thou be where thou wouldst be embayed
Thou shalt upon another forest set,
Where many shipwreck and no further get.
When thou art there, consider what this chase
Misspent by thy beginning at the face.
Rather set out below; practise my art.
Some symetry the foot hath with that part
Which thou dost seek, and is thy map for that,
Lovely enough to stop, but not stay at;
Least subject to disguise and change it is—
Men say the devil never can change his.
It is the emblem that hath figured
Firmness; 'tis the first part that comes to bed.
Civility we see refined; the kiss
Which at the face began, transplanted is,
Since to the hand, since to the imperial knee,
Now at the papal foot delights to be:
If kings think that the nearer way, and do
Rise from the foot, lovers may do so too;
For as free spheres move faster far than can
Birds, whom the air resists, so may that man
Which goes this empty and ethereal way,
Than if at beauty's elements he stay.
Rich nature hath in women wisely made
Two purses, and their mouths aversely laid:
They then which to the lower tribute owe
That way which that exchequer looks must go:
He which doth not, his error is as great
As who by clyster gave the stomach meat.
#erk, panjangnyaa. penat mak nak meng-copy ..
apa-apa punnn, renung-renungkan dan selamat beramall,
Assalam,, =))


Long Distance Love ??


Cintaa Jarak Jauhh ..
tetibe datang idea nak buat entry ni .
tapi, copy and paste saje.
ahahah! merepek sajer! ^^
for sure, boleh buat modal anda-anda menggodek belog saia ini. =)

Do the following to make your Long Distance Love Relation work
#stepbystepmemastikancintajarakjauhanda-andatakterputustelepatinyaa.=)

Rethink on the aspects to make the relation stronger.
You may ponder on the very important aspect of the relation- are you both clear on the parameters you have set to make the long distance relation work. In other words, both of you should follow the rules and regulations of maintaining a healthy relation. Chart out relationship standards for each others.

Use Video Chat.
In a long distance relation keeping in touch with each other is very important. You need to send E-mails to each other, call each other and send SMS (short messaging services) frequently. In the present times, the Skype Video chat is very useful for augmenting long distance love.

Do similar activities at the same time.
When people are in the same geographic location- they watch movies together, have dinner together. Even in long distance relations you can do the same. You may decide which movie to watch and do so at the same time at two locations separated by distance. You both may order dinners at different locales and have it at the same time. Speak over phone, use webcam or Skype- whatever makes you feel the presence of the other person beside you.

Communicate in some way every day, more than once if possible.
This is very important. You may even write snail mails or send cards by post. You love interest will surely be elated and store them. Viewing these cards at regular intervals gives the feel of love in the mind of the receiver for the giver. You may make call, chat and so on. Keep the channels.

The long distance relation offers certain advantages.
Yes, if you and your heart-beat are separated by distance- you probably will not have quarrels over small matters like toothpaste caps, which activity to do when. You can devote more time to your other relations- family and friends. You can give each other time and space.

You can pursue common interest at different places.
If you both have similar interests you may practice it at your own location. You will find enough matter to discuss and keep interesting conversation going on.

WOOPSS!!ADE LAGII.=)) JANGAN BLAH MACAM TU JEA.
SAYANG SI DIA KANN..;)

Please do not try to control each other.
If you try to dictate and make the other person do what you want you will be creating pressure on the other person. In this way you may scare him or her away from you. You of course do not want this to happen. Let him or her do whatever he or she is comfortable doing. Avoid jealousy. Be trusting.

Try to challenge each other.
This means you should try to surprise each other by making calls at unexpected (of course not wrong) times. Send gifts. You may also learn preparing new dishes to satisfy the taste buds of your loved one, when you both meet next. Utilize the time to make your future interesting and rosy.

Why not discuss about your conjugal future?
You may speak on how you propose to spend your life when you two come together. This will make you both feel secure about your future. You will also know what is going on in the mind of your partner.

Remember but do not be obsessed with each other.
Well, let your loved one linger in your thoughts often but not always because then you will be disturbed in your daily work. You are staying away from each other due to some cause. Let not that cause be unsuccessful. Then the pain you both bear by staying apart will be futile.

Visit often.
Whenever you get chance or time- you may travel to meet your partner. Both of you should take turns to visit each other. This is really very heartening and pacifying in a long distance relation.

Be positive. Be happy.
You are one of those blessed ones who have found love in life. This thought by itself is very satisfying. Enjoy the bliss of a conjugal life, even at a distance.

Personal objects can be given as gifts to each other.
If you give items of your daily use- your loved one will feel your presence. Try this and see the difference. The same will happen if you are gifted with such an item.

Use long distance love quotes.
This is the best way to make your loved one feel that you love him or her. There are many popular appropriate poems to convey what you feel for the moment. It is advisable that you have a store of love quotes written by famous people.

tamaddd...=)

moral of the story, do practise those. If God wills. ;)
renung-renungkan dan selamat beramalll.
assalamm, =))